NEN NORM EN 1125

NEN NORM EN 1125
Elke nieuwe of vervangingstoepassing voor anti-paniekbeslag moet voldoen aan de Europese wetgeving voor veiligheid. De Europese norm EN 1125 behandelt anti-paniekbeslag dat wordt toegepast in openbare ruimten en gebouwen. In deze norm staat centraal dat een veilige en doeltreffende vluchtweg moet worden geboden. Een vluchtweg die met een minimale inspanning kan worden bediend, zonder dat men vooraf is ingelicht over de werking ervan. Op de anti-panieksluitingen is het CE-keurmerk afgebeeld. Dit om aan te geven dat de producten onafhankelijk zijn getest en beoordeeld volgens de meest recente Europese EN 1125-norm.

Vanaf april 2003 zijn alle producenten verplicht om hun producten op branddeuren en nooduitgangen te toetsen aan de eisen van het CE- keurmerk. Anti-paniekbeslag voor nooddeuren (deurkruk) en Anti-paniekbeslag met een pushpad, mag nóóit worden gebruikt in ruimten die vrij toegankelijk zijn voor publiek. Dit beslag is alleen bedoeld voor personeel dat de werking ervan, alsmede de vluchtroute kent. Het anti-paniekbeslag zal voldoen aan de eisen conform EN 179. Uitvoering én toepassingsadvies van anti-paniekbeslag met pushpad zijn identiek aan de uitvoering met duwstang.

De Europese norm EN 1125 beschrijft de toepassing van anti-paniekbeslag in openbare ruimten en gebouwen waar het publiek vrije toegang heeft. Bijvoorbeeld ziekenhuizen, winkels, scholen, uitgaansgelegenheden, bibliotheken, bioscopen, theaters etc. Oók in ruimten of gebouwen waarbij het personeel, de bewoners, patiënten en anderen niet op de hoogte zijn van de plaats en de werking van het anti-paniekbeslag, moet dit beslag zó worden geplaatst dat het voldoet aan de eisen van de EN 1125 norm.

Specifieke eis vluchtdeuren:
De vluchtdeur moet worden voorzien worden van een bediening met horizontale duwstang of -balk die minimaal 60% van het deurblad beslaat. Deze zal de maximale bedieningskracht van 80N niet overschrijden.

Producten welke voldoen aan deze norm zijn:

Meer informatie over Normen en regelgeving klik onderstaand of bekijk onze FAQ’s.

Tags: